background-image

Аналітичні ваги для еталоної точності

28.01.2022

Аналітичні ваги – еталонна точність вимірів!

Знати точну вагу необхідно для виконання різних завдань. Визначення маси випробуваного об'єкта, яке досягається з урахуванням всіх похибок та впливу навколишніх природних факторів називається зважуванням.

Масу тіла людини або тварини визначити досить просто зробити це можна за допомогою звичайних стаціонарних електронних чи механічних ваг. Великі об'єкти зважуються на виробничих платформних вагах.

Для того, щоб зважити максимально точно масу вкрай маленьких предметів, рідин або інших матеріалів, необхідно використовувати високоточне лабораторне обладнання, таке як ваги аналітичні.

Сфера застосування аналітичних ваг велика вони використовуються в медицині для розробки та виготовлення лікарських засобів, у промисловості ваги (в основному 2 класи точності) застосовуються для зважування хімічних реактивів.

Для того, щоб зважувати з максимальною точністю до тисячних часток грама і при цьому визначати кількісні показники продукту застосовують мікроваги.

Клас точності, що це й навіщо потрібний!

Якість та ефективність роботи ваг визначається точністю їх вимірів. Якщо у побуті кілька грамів не відіграють особливої ролі, то у виробництві розбіжність навіть у кілька десятих часток грама може призвести до сумних наслідків.

Пристрій ваг аналітичного класу досить складний, при цьому в експлуатації вони дуже прості. Оснащуються ваги спеціальними електронними блоками, датчиками, які транслюють інформацію про дані зважуваних (випробуваних) зразків на рідкокристалічний монітор.

Аналітичні ваги – це особливе високоточне лабораторне обладнання, яке відповідає 1 та 2 класу точності. Дискретність у грамах вагів аналітичного характеру від 0,0001-0,00001. У такого обладнання мінімальна похибка лише 0,0002 грама.

Зовнішнє та внутрішнє градуювання (калібрування)

Калібрування ваг – це комплекс операцій, що здійснюються з метою визначення дійсних значень метрологічних показників вимірювальних приладів.

Існує кілька типів калібрувань:

· Зовнішня.

· Внутрішня.

Ваги аналітичні при зовнішньому калібруванні налаштовуються за допомогою гирі. Внутрішнє калібрування виконується ручним способом на базі приводу з вбудованим калібрувальним вантажем під наглядом та безпосередньою участю оператора. Внутрішнє калібрування має функцію автоматичного градуювання виконується вбудованим калібрувальним вантажем за допомогою автоматичного приводу, або через заданий період часу лаборантом, або якщо зміна температури більш ніж на 1 градус.

Powered by Froala Editor

basket icon 0